Corrie Wolters

     
 
 

* Persoonlijk

* Uitvaartbegeleiding

* Kind en Rouw

* Bijzondere ervaringen rond sterven en dood

* Boekjes

* Kind und Trauer

* In Memory of

* Media

* Contact


Corrie Wolters 
      

mobiel:
06-55960794
    
   

e-mail: welkom@corriewolters.nl

 

 

 
  Hoe gaan kinderen om met rouw?

 

Niet alleen volwassenen rouwen; kinderen ook, en vaak veel intenser dan we kunnen vermoeden.
Er gaat heel wat in die kleine hoofdjes om, maar meer in kortere momenten dan bij volwassenen. Althans, dat is wat we vaak van merken. Het lijkt dan alsof het niet diep gaat, maar het tegendeel blijkt waar.
 
Tim

Zo herinner ik me een jochie van 2.5 jaar - Tim. Hij zou een broertje of zusje krijgen en keek daar samen met zijn vader en moeder enorm naar uit.
Maar het kind sterft bij de geboorte. Thuis wordt het in zijn bedje gelegd. Tim wordt niet weggehouden, integendeel. Samen met zijn ouders gaat hij kijken bij zijn broertje.
‘Wat is hij lief’, zegt hij. ‘maar hij doet het niet.
’‘Nee, vertellen zijn ouders, ‘hij doet het niet, en omdat hij het niet doet is hij ook koud. Voel maar.’
Natuurlijk probeert Tim een oplossing te vinden; nieuwe batterijen, extra veel kleertjes aan, de verwarming heel hoog zetten. Zijn ouders vertellen hem dat dit niet helpt en dat ze hem daarom over een paar dagen moeten begraven.
Tim gaat mee. Natuurlijk houd je zo’n kind niet rustig. Hoeft ook niet, hij mag rondlopen. Maar als het voor de anderen te veel afleidt neemt iemand hem mee naar buiten – het is mooi weer.
Op het moment dat er lichtjes aangestoken worden roep ik ook Tim erbij. Hij komt, en steekt samen met papa een lichtje aan. Dan gaat hij weer naar buiten.
Wat hij ervan meegekregen heeft? Alles.
Nog maanden later had hij het erover dat hij voor zijn broertje een lichtje had aangestoken en dat zijn broertje nu begraven is omdat hij ‘het niet meer deed’.
 En als hij met zijn ouders langs het kerkhof reed riep hij: ‘Dag lief broertje, straks kom ik weer bij jou.’
Dan ging hij weer over tot zijn orde van de dag. En hij ging mee om het grafje te onderhouden. Als dan zijn moeder een knuffel oppakte riep hij: ‘Dat mag jij niet, dat is van mijn broertje.’

Natuurlijk vertelde zijn moeder dan waarom ze dat deed, en vroeg ze hem om te helpen. Dat deed hij.
 

Hij zal in de loop van de tijd ‘vergeten’ wat er in dat bewuste jaar is gebeurd – de concrete herinnering zal vervagen. Maar hij is er wel bij betrokken geweest, met hoofd, hart en handen, en die ervaring neemt niemand hem af. 

 

Van tijd tot tijd gebeurt er zomaar iets heel ontroerends.

Mag je dansen tijdens een uitvaart? Een verhaaltje en een dansje

Onlangs moest ik de uitvaart doen voor een vrouw van 50 jaar oud. Natuurlijk had de familie mooie muziek uitgekozen, waren er bloemen en hadden enkele kinderen een tekening gemaakt.
Eén meisje, 8 jaar oud, wilde wilde graag dansen. Een enkeling vroeg zich af of dat wel kon. Zou de aandacht niet teveel naar dit meisje gaan in plaats van naar de overledene? Maar voor haar was het een manier om te laten zien dat ze van haar tante hield.
Vlak voor de uitvaart heeft ze om te wennen aan de ruimte even in de aula geoefend. Ze had haar eigen cd-speler meegebracht die bediend werd door haar oudere zusje.
Het was een indrukwekkend moment - met grote vanzelfsprekendheid en openheid danste ze op haar muziek.
De ontroering werd bijna tastbaar. Ze nam dansend afscheid van haar tante. Iedereen heeft dat zo ervaren getuige het spontane applaus en de reacties achteraf.

Een tweeling overleed vlak voor de geboorte. Het enige kind in het gezin was Leo, zes jaar oud. Leo wist dat hij twee zusjes zou krijgen. Alles was klaar, ze waren meer dan welkom.  Maar door een onverwachte medische oorzaak hadden ze geen enkele kans. Het verdriet was groot, ook voor Leo.
Toen de ouders nog voor een gesprek met de dokter naar het ziekenhuis moesten ging Leo mee. Eerst gingen ze bij de beide meisjes kijken die daar opgebaard lagen.  Vervolgens moesten de ouders naar de dokter.
Ze vroegen Leo of hij met hen meewilde of liever bij zijn zusjes bleef. Hij koos voor dat laatste. 
Toen ze terugkwamen vertelde Leo dat hij hen een verhaaltje had verteld en dat hij voor hen had gedanst. 'Dan weten ze toch wie ik ben,' voegde hij eraan toe.

 

Soms heb je behoefte aan wat meer mogelijkheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Voor vragen, opmerkingen en verhalen of als u een beroep op mij wilt doen, neem gerust contact met mij op.
Corrie Wolters       mobiel: 06-55960794        e-mail:
welkom@corriewolters.nl